0723 61 58 98 Luni-Vineri: 9:00-19:00

Program:


» Luni-Vineri: 09:00-19:00

Telefon:


» 0723 61 58 98
Serviciu de curatare profesionala canapele, covoare si saltele la domiciliu, in Bucuresti!
Curatare rapida - covoare, mochete, canapele, saltele, tapiterii la domiciliul clientului
Contactează-ne pe Whatsapp!
Întrebări frecvente

Cu ce se curăță covoarele de lână?

Curățarea covoarelor de lână poate pune probleme dacă nu cunoști caracteristicile materialului din care sunt confecționate. Lâna rezistă bine și își păstrează aspectul în timp, dând un aspect cald și plăcut oricărei încăperi. În același timp este însă considerată un material mai delicat, a cărui îngrijire necesită o atenție specială. Ca să te bucuri cât mai mult de ea, trebuie să știi atât cum să cureți covoarele de lână, cât și cum să le întreții, mai ales că investiția într-un astfel de covor nu este deloc neglijabilă.

Curatare covor lana

Cum se curăță în general covoarele din lână?

În mod normal, se recomandă să cureți covoarele de lână cam o dată pe an, pentru a le prelungi durata de viață și a le păstra culorile și frumusețea. Pentru a evita accidentele și riscul de deteriorare, ideal ar fi să apelezi la o firmă de curățare profesională.

Dacă vrei totuși să le cureți acasă, ține cont de următoarele aspecte:

  • Folosește doar apă rece sau călduță, niciodată apă fierbinte!
  • Nu folosi prea multă apă!
  • Folosește cât de puțin detergent posibil!
  • Nu pune niciodată soluția de curățare direct pe covor!
  • Usucă cât mai repede covorul!
  • Nu utiliza curățarea cu aburi pentru covoarele din lână!

Cele mai potrivite zile pentru a curăța covorul din lână sunt cele însorite și bine ar fi să ai la dispoziție un spațiu exterior, unde să te poți ocupa de curățare.

Vei avea nevoie de:

  • aspirator
  • două ligheane cu apă rece sau călduță
  • un detergent blând
  • doi bureți
  • prosoape sau cârpe

Urmează următorii pași:

  1. Întinde covorul pe o suprafață curată și uscată și aspiră-l bine, mai întâi pe dos și apoi pe față. Evită să folosești peria rotativă și folosește un cap de aspirare cu peri moi, care să nu deterioreze fibrele. Dacă ai un covor cu franjuri, aspiră-l începând din centru, evitând marginile, unde materialul este mai fragil. Pentru a curăța franjurile, folosește un aspirator de mână sau accesoriul special pentru tapițerie.

  2. Toarnă detergentul într-unul dintre ligheanele cu apă, înmoaie un burete în soluția obținută și curăță cu ea covorul. Lucrează pe suprafețe mici, începând dintr-un capăt, fără să freci sau să apeși prea tare, ca să nu strici materialul.

  3. După ce aplici soluția de curățare pe o zonă, ia celălalt burete, înmoaie-l în ligheanul cu apă curată și șterge suprafața respectivă, astfel încât să elimini total detergentul. Dacă în fibre rămân urme de detergent, ele vor atrage și mai multă murdărie.

  4. Tamponează apoi zona curățată cu prosoape sau cu cârpe, ca să înlături umezeala în exces.

Repetă acest proces (detergent, clătire, ștergere), lucrând pe bucățele, până termini de curățat tot covorul. Clătește frecvent bureții și ai grijă să îi storci, astfel încât să nu îmbibi covorul cu apă. Lâna este un material foarte absorbant și va avea nevoie de mult timp pentru uscare, ceea ce poate cauza atât micșorarea covorului, cât și apariția unui miros neplăcut.

  1. Lasă apoi covorul să se usuce complet, ideal atârnat în aer liber și nu în bătaia soarelui. Cu cât se usucă mai repede, cu atât e mai bine pentru material.

  2. Înainte de a întinde covorul la loc în încăpere, nu uita să aspiri, să speli și să usuci și podeaua pe care îl vei așeza.

Cum se curăță petele de pe covorul de lână?

Lâna are multe proprietăți benefice. Printre altele, împiedică dezvoltarea bacteriilor și a acarienilor. În plus, fibrele sale naturale au proprietatea de a respinge în mod natural lichidele, iar petele se impregnează mai greu în material, făcând covoarele mai rezistente la pete și la mirosuri. Mai rezistente nu înseamnă însă și imposibil de pătat...

Este valabil și în acest caz unul dintre sfaturile generale de curățare a covoarelor acasă: curăță petele imediat ce apar! Nu lăsa să treacă timpul, căci îți va fi cu atât mai greu. Recomandarea este valabilă mai ales în cazul lichidelor vărsate pe covor, în special a celor fierbinți. Odată ce lichidul s-a răcit sau pata s-a uscat, îți va fi foarte greu sau poate chiar imposibil să o elimini.

Lucrează cu atenție, căci poți provoca fixarea permanentă a petei, deteriorarea fibrelor sau decolorarea materialului. Dacă nu ești sigur de ceea ce faci, mai bine cheamă o firmă care oferă servicii profesionale de curățăre a covoarelor la domiciliu.

La curățarea petelor de pe covoarele de lână ia în vedere următoarele:

  • Nu încerca să cureți o pată recentă prin frecare – nu vei face decât să impregnezi murdăria în material! Îndepărtează resturile solide cu o lingură sau cu un alt obiect și tamponează locul pătat cu prosoape de hârtie sau cu o cârpă, pentru a absorbi lichidul.
  • Lucrează de la exteriorul petei către interior pentru a evita extinderea ei în materialul curat.
  • Nu turna substanța de curățare direct pe covor! Pune-o mai întâi pe o cârpă albă și testează pe o suprafață mai ascunsă. Astfel vei putea observa și dacă substanța respectivă provoacă decolorarea covorului. În plus, vei evita excesul de detergent în fibre.
  • Nu folosi niciun fel de înălbitor la curățarea covorului de lână – aceste substanțe deteriorează fibrele materialului și duc la decolorare.
  • Utilizează doar soluții de curățare recomandate pentru lână – detergenții universali pentru covoare pot deteriora materialul!
  • Folosește cât mai puțină apă posibil.
  • După ce ai curățat pata, pune mai multe straturi de hârtie absorbantă peste zona respectivă sau usucă locul cu ajutorul unui uscător de păr (nu cu aer cald). Evită să calci peste acel loc până nu este complet uscat.

Cele mai multe pete pot fi îndepărtate doar cu apă călduță sau cu o soluție din apă și puțin oțet alb, aplicată cu ajutorul unei cârpe. Tamponează și clătește zona până când pe cârpă nu mai rămân urme de murdărie.

Dacă ai murdărit covorul de lână cu noroi, lasă-l să se usuce. Îți va fi mai ușor să îl cureți îndepărtând resturile cu o lingură sau cu un cuțit neascuțit.

În cazul petelor provocate de animalele de companie, presară un strat de bicarbonat de sodiu peste pată și lasă-l să acționeze circa 30 de minute. Între timp amestecă patru părți apă cu o parte oțet alb și puțin detergent de vase. Aspiră bicarbonatul și aplică pe locul pătat soluția pregătită, cu ajutorul unui burete sau al unei lavete, folosind mișcări circulare. Clătește cu alt burete cu apă curată și tamponează cu prosoape de hârtie. Bicarbonatul va îndepărta mirosul, iar oțetul alb va dezinfecta locul.

Îngrijirea covorului din lână

Secretul menținerii frumuseții covoarelor din lână este îngrijirea și întreținerea acestora.

Cel mai important lucru pe care ar trebui să îl faci este să aspiri în mod regulat covorul, pentru a îndepărta praful și mizeria care se acumulează, chiar dacă pe lână nu sunt atât de evidente.

Aspirarea frecventă este importantă mai ales atunci când ai un covor nou. Aspirarea zilnică în prima săptămână de folosință va duce la îndepărtarea prafului și a pufului sau scamelor care apar de obicei la începutul perioadei de folosire și va prelungi durata de viață a covorului. Apoi poți trece la aspirarea săptămânală sau de două ori pe săptămână, dacă zona în care se află covorul este foarte frecventată.

Aspiră mai întâi în sens opus direcției firelor, pentru a dizloca praful și mizeria, iar la final aspiră în direcția fibrelor, pentru a da un aspect uniform.

Dacă ai covoare vechi și prețioase, aspiră mai rar (cel puțin la 2 săptămâni) și evită marginile, unde țesătura este cea mai fragilă.

Rotește periodic covorul ca să previi uzura locală și decolorarea cauzată de soare. Dacă este posibil, nu pune covorul într-un loc în care razele soarelui bat direct pe el sau folosește draperii pentru a-l proteja de soare.

Din când în când, dacă ai posibilitatea, scoate covorul la aer.

Alte articole care te-ar putea interesa

contact firma detailing tapiterie Ai nevoie de ajutor? 0723 61 58 98

Ofertă preț curățare:

Curatare la domiciliu

Completează următoarele date și te contactăm pentru programare:

Mai ai ceva de curățat?
Unde facem curățarea?
Când facem curățarea?

Pentru altă dată contactați-ne la 0723 61 58 98


Datele tale de contact:

Detailing interior complet

Servicii profesionale
de curatare saltele, canapele
fotolii, covoare, mochete
draperii si jaluzele textile
100% garantate de prestator

Curatare Rapida Bucuresti

0723 61 58 98


Facebook: curatare rapida