Acarienii - alergii și metode de combatere
Acarienii se găsesc peste tot în casele noastre, chiar și în locuințele cele mai curate. Deși nu îi putem vedea cu ochiul liber, cel mai adesea le simțim prezența prin alergiile pe care le produc, în mod special persoanelor mai sensibile, precum copiii, persoanele în vârstă sau persoanele care suferă deja de astm.
Acarienii de praf
Ce sunt acarienii?
Acarienii de casă, cunoscuți și sub numele de "acarieni de praf", sunt organisme microscopice care fac parte din familia arachnidelor. Acarienii arată ca niște mici păianjeni cu 8 picioare și corp translucid, de formă ovală. Nu au nici ochi și nici antene. Două dintre cele mai cunoscute specii sunt Dermatophagoides pteronyssinus (acarieni de casă europeni) și Dermatophagoides farinae (acarieni de praf nord-americani).
Femelele de acarian depun între 40 și 80 de ouă, din care apar larve care într-o lună vor deveni adulți. Masculii trăiesc 1-2 luni, iar femelele circa 3 luni.
Acarienii se hrănesc în principal cu celule moarte de piele umană sau animală și fire de păr căzute și absorb apa prezentă în umiditatea din atmosferă. Ei își pot obține nutrienții și din alte surse, precum firimiturile.
În medie, o persoană elimină în fiecare zi 1,5 grame de celule moarte de piele, iar acestea pot constitui hrana unui milion de acarieni de praf. Dacă luăm în calcul și firele de păr de la animalele de companie, rezultă și mai multă hrană pentru acarieni.
Unde trăiesc acarienii?
Acarienii preferă mediile calde și umede, cu temperaturi de peste 21 grade Celsius și umiditate de peste 50%. Ei își vor găsi în permanență un cămin confortabil în materialele textile aflate în contact cu pielea omului – așternuturi, saltele, canapele și fotolii.
Covoarele, mocheta, dar și animalele de pluș și în general obiectele care adună praf constituie de asemenea un mediu prielnic pentru înmulțirea lor, în special în condiții de căldură și umiditate ridicată.
Se estimează că numărul acarienilor din saltea variază între 100.000 și 10 milioane, iar pe doar un metru pătrat de covor pot trăi 100.000 de acarieni.
Alergie la acarieni: simptome
Acarienii de praf nu sunt paraziți, ei nu provoacă mușcături sau ciupituri. Reacțiile alergice la acarieni sunt de fapt provocate de deșeurile lor și de proteinele specifice. Un singur acarian produce aproximativ 20 de excremente în fiecare zi, iar fiecare dintre ele conține proteina care provoacă alergii oamenilor.
Simptomele alergiei la acarieni includ:
- strănut
- nas care curge
- nas înfundat
- tuse
- ochi înroșiți sau înlăcrimați
- mâncărimi la ochi
- mâncărimi ale nasului, gâtului sau cerului gurii
- pungi de culoare albăstruie sub ochi
- dificultăți de respirație
- dureri în piept
- respirație șuierătoare
- probleme de somn cauzate de tuse sau respirația greoaie
Simptomele alergiei pot varia de la cele ușoare, cum ar fi strănutul sau nasul care curge din când în când până la probleme severe, care se pot croniciza în timp, fiind agravate și de prezența unor alte afecțiuni.
Factorii care favorizează alergia la acarieni:
- copiii și adolescenții sunt mult mai înclinați să dezvolte alergii la acarieni
- expunerea îndelungată la acarieni, în special în primii ani de viață
- existența altor membri ai familiei care au alergie la acarieni
În cazurile mai grave, alergia la acarieni necesită o vizită la medic și luarea unor tratamente, uneori pe termen lung.
Cea mai bună măsură pe care o poți lua pentru ameliorarea simptomelor alergice este să reduci pe cât posibil expunerea la acarienii de praf din casă.
Cum scapi de acarieni?
Este foarte puțin probabil să elimini total acarienii din casă, însă le poți reduce considerabil numărul. Acțiunile pentru eliminarea acarienilor se concentrează în primul rând pe eliminarea prafului din locuință.
Cele mai importante măsuri vizează camera în care dormi, căci acolo petreci o mare parte din viață și deci ești mult mai expus.
Măsuri pentru combaterea acarienilor:
- Schimbă lenjeria de pat și spal-o săptămânal, la o temperatură de 60 grade Celsius.
- Evită folosirea pernelor fără fețe de pernă sau a pilotelor și păturilor fără husă.
- Igienizează salteaua de câteva ori pe an.
- Spală frecvent și cuvertura de pat – este unul dintre locurile care adună praf.
- Nu ține jucăriile de pluș lângă pat; scutură-le de praf frecvent și, dacă este posibil, spală-le din când în când. Dacă materialul nu permite spălarea, un truc este să le bagi în congelator o dată pe săptămână, pentru a omorî acarienii.
- Nu aduna prea multe lucruri în dormitor, încearcă să ții departe tot ce poate strânge praf – vrafurile de reviste, de cărți, obiecte decorative etc.
- Șterge praful cât de des poți, cu o cârpă umedă.
- Aerisește obligatoriu camerele cel puțin o jumătate de oră în fiecare zi.
- Folosește un dezumidificator pentru a menține în casă un nivel de umiditate sub 50%.
- Curăță periodic filtrul aerului condiționat.
- Încearcă să eviți folosirea mochetei în dormitor, căci aceasta este un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor. În general parchetul laminat sau pardoselile din gresie sunt de preferat celor mochetate sau covoarelor.
- Nu lăsa animalele de companie în dormitor sau pe canapea și evită să ții plante de apartament în spațiul unde dormi.
- Îngrijește animalul tău de companie. Perie-i blănița sau spală-l în mod regulat. Și părul animalelor constituie o sursă perfectă de hrană pentru acarieni.
- Draperiile trebuie curățate profesional cu abur sau spălate la 60 grade Celsius minim o dată la 2 luni. Dacă se poate, alege jaluzelele în locul draperiilor.
- Aspiră toată casa și în special covoarele și suprafețele tapițate în mod regulat. Ideal ar fi să folosești un aspirator cu filtru HEPA.
- Simpla aspirare nu este suficientă pentru îndepărtarea eficientă a acarienilor de praf. Apelează din când în când la servicii profesionale de curățare rapidă.
- Folosește soluții speciale pentru eliminarea acarienilor, dar ai grijă, căci substanțele chimice pot provoca și ele alergii.