0723 61 58 98 Luni-Vineri: 9:00-19:00

Program:


» Luni-Vineri: 09:00-19:00

Telefon:


» 0723 61 58 98
Serviciu de curatare profesionala canapele, covoare si saltele la domiciliu, in Bucuresti!
Curatare rapida - covoare, mochete, canapele, saltele, tapiterii la domiciliul clientului
Contactează-ne pe Whatsapp!
Întrebări frecvente

Cum se curăță și se spală draperiile acasă

De cele mai multe ori, atunci când facem curat în casă, obișnuim să ștergem de praf mobilierul, să aspirăm pe jos și să spălăm podelele. Foarte rar acordăm atenție și draperiilor, care sunt unele dintre cele mai neglijate obiecte atunci când vine vorba de curățenie. Ele însă pot acumula mult praf care, pe lângă aspectul neplăcut, este și o sursă importantă de probleme pentru sănătate, în special în cazul persoanelor care suferă de alergii.

Cum se curăță și se spală draperiile acasă

Curățarea draperiilor poate părea complicată, mai ales când nu știm ce ar trebui să facem cu ele – le spălăm de mână? le spălăm la mașină? le dăm jos și le ducem la curățătorie? chemăm o firmă care să le curețe? cât de des ar trebui să le curățăm?

Iată care sunt aspectele de care ar trebui să ții cont și cum poți curăța draperiile acasă, în câțiva pași simpli.

1. Curăță draperiile de praf

Prima etapă în curățarea draperiilor este să îndepărtezi praful de pe ele. Pentru a nu îl inhala, înainte să te apuci de muncă, ai grijă să deschizi larg ferestrele.

Poți folosi fie un aspirator mic, de mână, fie peria specială a aspiratorului normal. În cazul în care nu ai prea mult timp la dispoziție, poți utiliza și o cârpă uscată, din microfibră sau un pămătuf.

Începe de sus și aspiră către partea inferioară, folosind mișcări scurte. Dacă draperiile sunt confecționate dintr-un material mai delicat, setează aspiratorul la putere minimă. Dacă folosești aspiratorul normal și nu ai opțiunea de putere redusă de aspirare, așază la capătul țevii o bucată de ciorap de nylon, pentru a evita ca țesătura să fie trasă în aparat și deteriorată.

Ține cont că dacă vei curăța draperiile în timp ce sunt atârnate, resturile de murdărie vor cădea pe jos. De aceea, este recomandat ca la sfârșitul procesului să aspiri și covorul sau podeaua, după caz.

O metodă care necesită ceva mai mult timp este să scoți draperiile de la fereastră și să le întinzi pe pat, iar apoi să le aspiri. Ai grijă ca în tot acest timp să le ții întinse.

În cazul în care în locuință există și animale de companie, folosește o rolă de scame pentru a îndepărta părul de pe draperii. Din cauza uleiului pe care îl conțin, straturile de fire de păr pot duce în timp la decolorarea materialului.

Aspirarea regulată a draperiilor, o dată la 1-2 săptămâni, previne acumularea prafului și a părului de animale și poate ajuta la reducerea alergiilor, contribuind la menținerea unui mediu de viață sănătos.

2. Identifică materialul din care sunt confecționate draperiile

După ce ai curățat draperiile de praf, este momentul să vezi dacă le poți spăla sau nu și în ce condiții. Pentru aceasta, caută eticheta producătorului, pe care sunt menționate materialul și instrucțiunile de curățare. Dacă draperiile sunt făcute la comandă și nu au etichetă, contactează furnizorul de la care le-ai achiziționat și cere-i detalii.

În funcție de materialul din care sunt realizate, unele draperii nu se pot spăla la mașină, ci necesită spălare de mână, curățare cu aburi sau curățare chimică.

În general, se pot spăla de mână sau în mașina de spălat draperiile confecționate din bumbac și materiale sintetice.

Unele draperii din in, catifea sau mătase se pot spăla la mașină, iar altele nu, acest lucru depinzând de proprietățile țesăturii respective.

Anumite draperii confecționate din material sintetic nu se curăță chimic, întrucât solvenții folosiți la acest procedeu pot degrada materialul.

3. Testează pe un colț de draperie

Chiar dacă eticheta permite spălarea de mână sau la mașină a draperiilor, ca să fii sigur că nu se vor decolora, pregătește un lighean sau un castron mai mare cu apă călduță și dizolvă în ea detergentul pe care vrei să îl folosești. Ia un colț mai ascuns al draperiei și înmoaie-l în această apă.

Dacă observi că lichidul se colorează, înseamnă că procesul de spălare va provoca decolorarea materialului. Este mai bine deci să nu le speli acasă, ci să apelezi la o firmă specializată în curățarea draperiilor.

4. Tratează eventualele pete de murdărie

În cazul în care draperiile au pete sau urme de murdărie, acționează mai întâi asupra acestora înainte de a efectua spălarea propriu-zisă.

În special draperiile confecționate din bumbac tind să aibă urme, din cauza degetelor care au atins materialul.

5. Cum se spală draperiile

Mai înainte de a spăla draperiile, ai grijă să le scoți inelele de lemn sau eventualele accesorii metalice. Astfel, vei evita nu numai potențiala stricare a țesăturii, dar și pe cea a mașinii de spălat.

Atunci când decizi să speli draperiile de mână sau în mașina de spălat, nu uita să ții cont de instrucțiunile de pe etichetă! Nu spăla niciodată la mașină draperii a căror etichetă precizează că se pot spăla doar de mână!

5.1. Spălarea draperiilor în mașina de spălat

Nu încărca mașina de spălat, ci pune draperiile pe rând, astfel încât să aibă suficient loc și să se poată curăța bine. Nu combina draperiile cu alte rufe!

Recomandări pentru spălarea draperiilor la mașină:

  • spală la temperatură joasă
  • folosește un ciclu de spălare delicat, cu puține rotații
  • folosește un detergent blând
  • nu folosi programul de stoarcere

Chiar dacă instrucțiunile de pe etichetă permit și folosirea altor cicluri de spălare, ia în calcul faptul că materialul draperiilor poate fi deja deteriorat în urma expunerii la soare și ca atare, mult mai fragil. De aceea, pentru o durată de viață cât mai lungă, este bine să folosești programele de spălare delicate.

Dacă remarci că draperiile s-au deteriorat în mod evident de la soare, spală-le de mână, chiar dacă instrucțiunile permit spălarea la mașină.

Pentru a evita șifonarea draperiilor, scoate-le din mașină imediat ce s-a terminat procesul de spălare.

5.2. Spălarea de mână a draperiilor

În cazul în care draperiile se pot spăla doar de mână sau sunt prea mari și nu încap în mașina de spălat, cel mai comod este să le speli în cadă.

Pune mai întâi apă rece sau ușor călduță, adaugă un detergent lichid blând și amestecă cu mâna, astfel încât acesta să se dizolve. Scufundă apoi draperiile în apă și spală-le cu mișcări delicate, fără să le freci. La final clătește-le cu atenție în apă curată, astfel încât să îndepărtezi toate resturile de detergent. Dacă e necesar, repetă procesul de clătire.

6. Cum se usucă draperiile

Nu usca niciodată draperiile în mașina de spălat! Materialul din care sunt confecționate se poate deteriora și poate intra la apă.

După ce ai spălat draperiile - de mână sau la mașină, agață-le și lasă-le să se usuce în mod natural, ideal într-un spațiu aerisit. Pentru a evita pătarea acestora, este bine ca ele să se usuce în mod uniform. Nu uita să pui dedesubt prosoape sau ziare care să absoarbă apa care s-ar putea scurge pe podea.

Dacă draperiile par șifonate, calcă-le folosind un fier de călcat la temperatură joasă (doar dacă instrucțiunile o permit).

Draperiile din bumbac se calcă atunci când sunt încă ușor umede. Odată uscat, bumbacul șifonat va fi mai greu de îndreptat. Calcă-le pe dos și folosește o cârpă umedă. Atârnă-le imediat după aceea, pentru a evita să se șifoneze.

Draperiile din mătase sunt mai pretențioase și trebuie călcate cu mare atenție. Este bine să le calci atunci când sunt încă umede, pentru a evita apariția petelor de la apă. Calcă-le pe dos, la temperatură mică sau pe programul pentru mătase, folosind o cârpă pentru a proteja materialul.

7. Cum se curăță draperiile fără să le dai jos?

Dacă deții un aparat de curățare cu aburi, poți curăța draperiile fără să le dai jos. Dacă nu deții un astfel de aparat, nu stăpânești procesul de curățare cu aburi, draperiile sunt prea murdare sau din materiale pretențioase și delicate, nu ai mult timp la dispoziție și vrei să-ți ușurezi viața, apelează la o firmă de curățare draperii la domiciliu!

În cazul curățării cu abur, ca și în cazul spălării la mașină, verifică mai întâi eticheta pe care sunt detaliate instrucțiunile. Anumite aspiratoare cu aburi nu sunt făcute pentru draperii, iar unele țesături pot fi sensibile la căldură ridicată.

Ca să fii sigur că aparatul de curățare cu aburi nu va decolora sau strica materialul, testează mai întăi pe o zonă mică, mai ascunsă și așteaptă să se usuce, pentru a vedea rezultatul. Abia după ce constați că nu s-a stricat nimic, continuă și cu restul draperiei. Draperiile pot fi costisitoare și nu ai vrea să le strici în urma curățării.

8. Cât de des se curăță draperiile?

Draperiile trebuie curățate de praf în mod regulat, în general o dată la doua săptămâni. În cazul în care o persoană din casă are alergii, cel puțin perdelele din dormitor ar trebui curățate săptămânal, măcar îndepărtând praful de pe ele, cu aspiratorul sau chiar cu ajutorul unei perii de haine.

Un truc rapid și util pentru a le păstra mai mult timp curate este să le scuturi ușor, în fiecare seară, cu câteva lovituri de palmă.

O dată la 3-6 luni, în funcție de cât praf se acumulează în casă, de existența sau nu a animalelor de companie, a copiilor sau a altor persoane sensibile, dar și în funcție de cât de poluată este localitatea în care trăiești, draperiile ar trebui date jos și spălate cu apă și detergent (în cazul în care materialul o permite) sau curățate cu abur.

Scuturarea și curățarea regulată a draperiilor contribuie atât la o durată de viață mai îndelungată a acestora, cât și la sănătatea generală a familiei.

Alte articole care te-ar putea interesa

contact firma detailing tapiterie Ai nevoie de ajutor? 0723 61 58 98

Ofertă preț curățare:

Curatare la domiciliu

Completează următoarele date și te contactăm pentru programare:

Mai ai ceva de curățat?
Unde facem curățarea?
Când facem curățarea?

Pentru altă dată contactați-ne la 0723 61 58 98


Datele tale de contact:

Detailing interior complet

Servicii profesionale
de curatare saltele, canapele
fotolii, covoare, mochete
draperii si jaluzele textile
100% garantate de prestator

Curatare Rapida Bucuresti

0723 61 58 98


Facebook: curatare rapida